facebook

UFO Detektor - program na PC - hľadanie UFO

UFO Detektor

Rád by som vám predstavil bezplatný open-source program na PC, ktorý je určený k zaznamenávaniu UFO videí. Stačí vám k tomu PC s windows a webkamera (alebo iné zariadenie s funkciou PC kamery). Použiť sa dá aj IP kamera, je však potrebné doinštalovať potrebné ovládače, ktoré dokážu IP kameru používať aj ako webkameru. Taktiež je možné používať viacero kamier súčasne.

Ako funguje UFO detektor

Program po spustení nepretržite skenuje video z kamery, následne ho v reálnom čase detekuje a automaticky filtruje známe objekty, ktoré má uložené v databáze. Známe objekty ako sú lietadlá, vtáky a podobne ignoruje. Objekty, ktoré program nedokáže identifikovať sú uložené do databázy ako video - pre vašu neskoršiu podrobnejšiu analýzu. Tieto videá sú zaznamenávané v bezstratovej kompresii videa, to znamená že sú uložené bez akýchkoľvek úprav - v najvyššej možnej kvalite.

Inštalácia programu do PC

Pred spustením programu pripojte kameru k počítaču a umiestnite ju na ideálne miesto - najlepšie tak, aby v zornom poli bola vo väčšej časti viditeľná obloha. Pred inštaláciou si stiahnite bezplatný prehrávač médií VLC, aby ste mohli videá bez problémov prehrávať. Stiahnite si program UFO detektor, link uvádzam na konci článku. Potom môžete spustiť súbor setup.exe, následne postupujte podľa pokynov inštalačného sprievodcu. Po inštalácii sa na ploche zobrazí skratka "UFO Detector". Program spustíte dvojitým kliknutím.
Prvým krokom je konfigurácia softvéru - kliknite na tlačidlo Settings. Tu si zvolíte vašu kameru, alebo kamery (súčasne môžete používať viacero kamier), zvolíte resolution - najvyššie možné rozlíženie kamery pre čo najkvalitnejší záznam, potom položky video a image path - to sú cesty k súborom (kde majú byť ukladané). Následne nastavenie uložíte - save a reštartujete program jeho zatvorením a následným opätovným spustením. Po reštartovaní programu by sa malo zobrazovať video z kamery. Ak sa nezobrazí žiadne video, prejdite na nastavenia a zmeňte vybratú webovú kameru a/alebo aj rozlíšenie, až kým sa nezobrazí video. Teraz zvoľte select detection area - tu označíte oblasť, ktorú má program detekovať. Vyhnite sa stromom, elektrickým stĺpom a podobne, minimalizujete tak šancu že sa vám budú ukladať videá bezdôvodne. Takže oblasť detekcie by mala obsahovať iba oblohu - najprv kliknite na capture foto - nasnímať fotografiu a nasnímajte fotografiu z pohľadu kamery.
Akonáhle uvidíte obrázok, potom kliknete na referenčné body okolo fotografie, v podstate nakreslíte rámček okolo miesta, kde chcete, aby softvér hľadal objekty.

Tipy pre umiestnenie kamery

Dobré umiestnenie kamery je rozhodujúce. Ak je kamera umiestnená za oknom, skúste objektív umiestniť čo najbližšie k sklu, aby ste zabránili strate zaostrenia webovej kamery. Ak je to možné, vypnite funkciu automatického zaostrenia. Ak používate program počas noci, skúste položiť niečo priamo za webovú kameru, aby ste sa vyhli odrazu svetla vo vnútri okna. Ak máte PC so slabším výkonom, doporučujem neodškrtávať pole "Display webcam during detection" - video sa vám v reálnom čase nebude zobrazovať (len statická snímka), program však video detekuje normálne. Zvýši to výkon o ± 20%.

Info o programe a odkazy k stiahnutiu

Program vytvoril anglický programátor Mark Lakum, viedlo ho k tomu presvedčenie, že nad nami sa pohybujú rôzne neidentifikované objekty, len nevenujeme dosť času sledovaniu oblohy. Program bol k dispozícii na stránke ufoid.net(už nefunkčný web), v súčastnosti je k dispozícii v upravenej a funkčnej verzii na nasledovnej adrese: https://www.theblackvault.com/casefiles/the-ufo-detector/ UFO videá zhotovené pomocou programu: https://www.theblackvault.com/casefiles/category/ufos/ufo-detector/

Ak vám niečo nefunguje, alebo máte nejaké otázky napíšte príspevok do diskusie nižšie, rád poradím.

Obrázky k článku

Hlavné okno programu.
Hlavné okno programu.
Nastavenie parametrov pred spustením detekcie.
Nastavenie parametrov pred spustením detekcie.
Nastavenie detekčného poľa.
Nastavenie detekčného poľa.
Kategória: UFO
Dátum: 02.02.2020 12:37
Pridal: nicck
Zobrazené: 6170 krát

Diskusia

V diskusii niesú žiadne príspevky

Pridať príspevok



Články - nicck

Dnes je Štvrtok
28. 3. 2024

Zmeniť tému


Prihlásenie

Prihl. meno

Heslo



Registrácia


Anketa

Videli ste UFO?

Áno: 3341 ľudí


Nie: 2417 ľudí


Spolu hlasovalo:
5758 ľudí


Pozorovali ste UFO, či iný nezvyčajný jav? Svoje pozorovanie môžete nahlásiť tu!


UFO klub Zlín

Asociácia UFO Bádatelov

BestUbytovanie.eu - Ubytovanie na Slovensku

Bezplatná inzercia - auto-moto, elektro, nehnutelnosti, práca, služby, šport, zvieratá